Mitä Tehdä, Kun Tunnet Vesiliirron Uhkaavan?

kesärengas

Ajettaessa märissä olosuhteissa auto on alttiina vesiliirtoon joutumiselle. Vesiliirto tapahtuu, kun rengas ei pysty työntämään vettä pois renkaat ja tien pinnan väliseltä kontaktialueelta. Kaikkea tätä säätelee veden fyysinen liikkuminen pois pinnasta, joko varastoituna renkaan uriin tai työnnettynä nopeasti sivuille renkaan pyöriessä pinnan yli ja puristamalla sitä pois kulkiessaan. Sileä suurella nopeudella liikkuva rengas on pahin vaihtoehto, kun taas hitaasti liikkuva rengas syvillä urilla on paras tapa estää vesiliirtoa.

Rengasvalmistajat ovat tehneet jatkuvia parannuksia kesärenkaat, mikä vähentää vesiliirtoon liittyvää riskiä. Osa perustuu laajempiin uriin, urien välillä oleviin kanaviin ja muihin tapoihin veden ohjaamiseksi renkaan sivuille. Myös kiillotetut urat parantavat veden sujuvaa virtausta. Nämä toimivat hyvin, kun renkaat ovat uudet, mutta renkaiden kuluessa nämä hyvät ominaisuudetkin heikkenevät. Nopeus vaikuttaa lisäävästi riskiin: mitä nopeammin ajat, sitä todennäköisemmin koet vesiliirron. Vesiliirron aikana käytännössä menetät kosketuksen tienpintaan ja siten myös auton hallinnan. Useimmiten se tapahtuu vain lyhyen ajan, mutta huonolla tuurilla se voi helposti aiheuttaa pahan onnettomuuden.

Jos huomaat, että vesiliirto uhkaa entistä useammin, aloita tarkistamalla renkaiden kunto ja etenkin kulutuspinnan syvyys. Jos renkaat ovat lähellä 4 mm syvyyttä, tulee hankkia uusi rengassarja. Näin olet paremmin varautunut märkiin olosuhteisiin. Varmista, että hankit korkealaatuiset renkaat, jotka toimivat hyvin sateisissa olosuhteissa. Kesärenkaiden on toimittava myös satunnaisissa kesän rankkasateissa turvallisuuttasi vaarantamatta.

Jos renkaissa on riittävä kulutuspinnan syvyys, tarkista, että myös rengaspaineet ovat riittävät ja omistajan käsikirjan mukaiset. Liian alhainen rengaspaine lisää renkaan kulumista ja polttoaineen kulutusta ajon aikana, joten se voi käydä erittäin kalliiksi. Molemmat tekijät on tärkeä tarkistaa.

Lisätietoja uusista renkaista löydät verkkosivuiltamme osoitteessa nokianrenkaat.fi